A leleszi községcsoportról:

Tarnalelesz (1901-ig Lelesz) Heves megye északi részén található. Korábban a pétervásárai járáshoz tartozott, később az egri járáshoz csatolták. A község a Tarna folyó keleti forrásánál terül el a Pétervásári-dombságon, közel az Ó-bükkhöz egy kelet-nyugat irányú völgyben, ahol három település van. Napjainkban már nem lehet különállónak  tekinteni, mert az utóbbi 50 évben teljesen összeépült Bükkszenterzsébet és Szentdomonkos községekkel. A Borsod megyei lakosok e három községet nem a nevén, hanem tréfásan hosszú-falunak mondják. Ez az elnevezés helytálló, mert a három község együttes hosssza közel 10 km.Tarnaleleszen csatlakozik a 23-as és 25-ös számú út.Közvetlen autóbusz járat van Budapest, Miskolc, Ózd, Eger,Salgótarján városokba, és a határon túlra, Szlovákiába, Losoncra. A legközelebbi vasútállomás a Kál-Bátonyterenye közötti vasútvonalon Mátraballa.

Mérsékelten hűvös, mérsékelten száraz éghajlatú terület. A csapadék évi összege 600-640 mm, az évi középhőmérséklet 8,3-8,5 C° , az évi napsütéses órák száma 1850 körüli. Leggyakrabban nyugati, északnyugati szél fúj. Területe hegyközi dombság, a legnagyobb tengerszint feletti magasság 541 m. Kiemelkedései a Kis-Szarvaskő, a Szí-halom, a Magas-, Ökör-, Pénzes-, Sólyom- hegy. Természetes vizeit a Nagy-völgyi patak viszi a Leleszi patakba. Talajvíz 4-6 m mélységben található, kémiai típusa kalcium-magnézium-hidrogén-karbonátos és igen kemény. A rétegvíz-készlet eloszlása egyenetlen, keménysége és vastartalma magas. Természetes növényzetét égerligetek, tölgyesek és bükkösök, valamint magaskórós társulások és kaszálórétek alkotják. Fajai a korpafű, a borkóró, a gyömbérgyökér, a tárnics. Állatvilágára a nagy- és kisvadak egyaránt jellemzőek. Erdőterülete 53 %, talaja agyag bemosódásos barna erdőtalaj. Kőlelőhellyel rendelkezik.
A községhatárt átszelő 23-as út északi oldala nagyobbrészt természetvédelmi terület: Tarnavidéki Tájvédelmi Terület néven a Bükki Nemzeti Parkhoz tartozik sok ritkasággal és természeti értékkel.